La demanda de teixit ossi biològic en els camps de la biotecnologia i la biomedicina per a la investigació, modelització i estudi de patologies és cada cop més freqüent. No obstant això, hi ha limitacions per a la consecució d'os natural, com l'alt cost, la degradació de les mostres, el risc biològic, la capacitat d'emmagatzematge, la variabilitat biològica, etc. En aquest context, els substituts ossis sintètics sorgeixen com una alternativa adequada per a donar solució a aquesta problemàtica.
Els substituts també tenen limitacions que fan que resultin deficients per a reemplaçar el teixit ossi humà natural. Davant d'aquesta situació, el projecte 3DBBT neix per a treballar en la generació d'un producte que se situï com a paradigma en el disseny de models ossis humans 3D, amb prestacions superiors a les competències actuals i oferir nous escenaris de recerca i aplicacions biomèdica per a un futur immediat.
L'objectiu principal de 3DBTT és donar solució a les diferents problemàtiques plantejades al sector, desenvolupant un nou model sintètic d'os humà que tingui avantatges respecte als substituts existents. El primer pas ha estat identificar les característiques que fan que les opcions actuals resultin deficients com a substituts de teixit ossi humà natural: un baix nivell de biomímesi morfològica, uns materials no biocompatibles en la seva composició i allunyats de nivell de duresa real de l'os humà i una representativitat restringida de la població, atès que aquests models són representacions molt simplificades.
Per això, en primer lloc, treballaran amb un disseny biomimètic i paramètric d'un model d'os humà amb ultra-alta resolució, que tingui una definició realista a la seva microarquitectura. D'aquesta manera, el model representarà fidelment el teixit cortical i trabecular (densitat, porositat i orientació general respecte a les línies de càrrega) amb les microestructures inherents corresponents.
El pas següent serà la fabricació d'un equip d'impressió 3D d'alta resolució amb fotopolimerització gradual que permeti controlar diferents graus de rigidesa (a través de la fotopolimerització gradual) de la peça fabricada i, per tant, generant un model amb un grau màxim de biomímesi en relació amb el teixit ossi humà. L'avantatge final és el disseny d'un biomaterial ossi biocompatible que tingui les mateixes propietats biomecàniques de l'os humà natural.
En definitiva, l'objectiu serà desenvolupar un sistema innovador de disseny i fabricació d'os humà mitjançant impressió 3D que generi un impacte al sector biomèdic, afectant positivament diversos estrats de la medicina personalitzada, i revolucionant la indústria dels substituts ossis sintètics.
Col·laboració estratègica
El projecte 3DBBT és possible gràcies a la col·laboració de sis participants que conformen un equip multidisciplinari: dos clústers AEI (Clúster MAV i Associació Catalana d'Empreses de Biotecnologia i Tecnologies de la Salut – CATALONIA.HEALTH), una pime desenvolupadora de nous materials. una pime enginyeria especialitzada en el disseny i desenvolupament de dispositius i tecnologies mèdiques (PERDIGÓ MEDICAL S.L.) i dos organismes de recerca (Fundació Privada ELISAVA Escola Universitària), i un altre expert en investigació sobre impressió 3D (Fundació Privada Centre CIM – CIM UPC).
L'actuació s'emmarca en la convocatòria corresponent al 2024 dels ajuts establerts per al suport a Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d'Indústria i Turisme i compta amb un pressupost total de 408.877,76 €.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com